Вътрематочните спирали /ПЕСАРИ/ - нови тенденции

специалист акушер-гинеколог

Амбулаторните деиности, както и болничните са в двете основни насоки на нашата специалност - акушерството и гинекологията.

Д-р Динчо Георгиев - лична интернет стрница
начало . e-mail . site map
за мен www.drdinchogeorgiev.com
дейности
безкръвни операции
контакти

Често задавани въпроси

» "Махнаха ми полип на матката, препоръчайте режим"
» ЕНДОМЕТРИОЗАТА /„Тихия” убиец на маточните тръби и яйчници/
» Безкръвните гинекологични операции
» Хормоналните смущения - един често срещан гинекологичен проблем
» Новите времена на противозачатъчните /АНТИБЕБЕ/ хапчета
» Вътрематочните спирали /ПЕСАРИ/ - нови тенденции
» Роботизация на оперативната гинекология
» Скалпела не е оръжие на модерния гинеколог

Вътрематочните спирали /ПЕСАРИ/ - нови тенденции

С какво е по-различна от другите вътрематочни спирали "Мирена"

Българската жена от десетки години много масово използвува вътрематочните спирали /по-точното наименование е не спирала а песар/. В АГ науката в световен мащаб няма единно мнение за това как точно действува спиралата, най-вероятно като чуждо тяло което възпрепятствува имплантирането /загнездването/ на вече оплодената яйцеклетка в маточната лигавица /ендометриума/.

От няколко години има новост в тази област, която все още има нужда от пропагандиране, защото представлява революционно ново нещо в тази сфера, това е модела спирала "Мирена".На външен вид изглежда като повечето от досегашните модели, но във вертикалната част на тялото на спиралата има контейнер, който съдържа определено количество от медикамента левоноргестрел, който се излъчва бавно, строго дозирано за петте години на ефективна дейност /живот/ на спиралата. Чрез този медикамент се постигат уникалните ефекти на “Мирена”. На практика жените имат нормална яйчникова функция /при взимане на всички видове противозачатъчни таблети тя се блокира на мозъчно ниво/, а се предпазва от забременяване абсолютно ефективно, съдържащия се в контейнера медикамент действува само локално по два начина – първо сгъстява цервикалната слуз и затруднява и забавя проникването на спермата в матката и маточните тръби; Второ и по-важно - води до изтъняване на маточната лигавица /ендометрим/ и съответно до невъзможност за развитие на оплодена яйцеклетка в кухината на матката. Оказва се, че този ефект върху ендометриума има не само противозачатъчен, а и може да има много добър лечебен ефект при поредица гинекологични заболявания. Това са случаи при които при жени над 40-годишна възраст се получават неправилни маточни кръвотечения - прекомерно разрастване на ендометриума /хиперплазия/, полипи на ендометриума, малки миомни възли, растящи към кухината на матката, климактерични промени на ендометриума. Разбира се при всички изброени диагнози трябва по много категоричен начин да бъде доказано, че не става дума за раково заболяване /най-добре чрез хистологично изследване/. Множество водещи европейски гинеколози съобщават за много добри резултати - намаляване на броя на големите гинекологични операции по този повод които на практика представляват кастрация на тези жени. Считам за важно да подчертая тази възможност на "Мирена", която за съжаление не е достатъчно известна, а това е златен шанс за много жени да запазят матките си и да си спестят голяма оперативна интервенция. Този ефект се проявява и при младите жени ползвуващи "Мирена" само като противозачатъчно средство - добре известен е неприятния страничен ефект на стандартните спирали - обилни и продължителни менструации изчезват, значително намалява продължителноста и кръвозагубата. Нещо повече при около 15% от жените няма менструации - подчертавам при доказана нормална яйчникова функция – факт, който е от голямо значение за някои жени - осигурява им значителна свобода за сексуален живот. Друг значим ефект при приложение на "Мирена" е че при 35% от жените изчезват симптомите на т.н. дисменорея – т.е. болезнена менструация. Това не е без значение за много жени, за които първите 1-2 дни на цикъла са равнозначни на болки водещи до пълно неработоспособност.

Всичко изредено по-горе е разбира се само израз на лично мнение, но е крайно време българката да започне да се предпазва от нежелани бременности по съвременен начин, защото съвременните проучвания сочат нелицеприятни факти - 75% от българите се предпазват чрез т.н. ”прекъснат полов акт”, за което в 21-ви век може да има само едно определение - средновековен метод - това може да бъде преодоляно с повече информация и знания.

Д-р Динчо М. Георгиев

© 2006-2009 Д-р Динчо Георргиев
Акушер-гинеколог, гинекологични прегледи
начало | за мен | дейности | често задавани въпроси | контакти Изработено от:
СТЕНИК Уеб Дизайн